Randers Klosters historie

Randers Kloster er en over 450 år gammel institution, der i dag rummer 110 boliger.

Randers Kloster er blandt byens ældste institutioner med over 450 års spændende historie på bagen.

Randers Kloster tilhører familien af borgerlige klostre, hospitaler og stiftelser i Danmark.

Randers Kloster – eller Randers Hospital, som det oprindeligt hed – er oprettet på ordre fra Kong Christian III, der udstedte den første fundats 10. december 1558. Baggrunden for oprettelsen var reformationen, der gjorde en ende på de katolske klostre, der blandt andet gjorde en stor indsats for syge, fattige og gamle.

Da kongen ved reformationen overtog kirkens rigdomme, var det naturligt at han også overtog de opgaver, som kirken havde løst. Derfor blev der i Randers – som i en række andre byer – oprettet et hospital, der skulle varetage disse opgaver.

Randers Hospital eller Randers Kloster, som det kom til at hedde i 1949, har gennem historien haft mange forskellige opgaver og beboergrupper. Et fælles kendetegn har dog været, at huset har tilbudt bolig til mennesker, der af forskellige grunde ikke havde mulighed for at tage vare på sig selv. Det har kunnet være på grund af fattigdom, sygdom – herunder sindssygdom, alder eller krigsskader.

I vores nugældende fundats hedder det, at det er Klosterets formål at yde kvinder og mænd, der er hjemmehørende i Jylland, bolig på Klosteret under betryggende forhold.

Klosteret har gennem hele husets historie ligget på den nuværende adresse, men der er ikke nogle af de oprindelige bygninger tilbage. De ældste af de nuværende bygninger er fra 1860'erne, og så er der bygget til i 1900, 1967, 1989 og 1997.

Formål

I Randers Klosters gældende fundats fra 1987 hedder det, at:

"Fondens formål er at yde kvinder og mænd, der er hjemmehørende i Jylland bolig under betryggende forhold. Personer, hjemmehørende i Randers Kommune, har under lige forhold fortrinsret til optagelse."

Klosterets ledelse og medarbejdere har i fællesskab formuleret følgende vedr. klosterets kerneopgave:

  • Randers Kloster prioriterer beboernes værdighed og selvbestemmelse.
  • Randers Klosters kerneopgave er at give beboerne de bedste betingelser for at have et godt hjem.
  • Vi har derfor fokus på trivsel, sundhed og omsorg for den enkelte og på at skabe gode rammer for fællesskab og fælles aktiviteter.